Rembrandt 2019

In 2019 wordt het 350ste sterfjaar van Rembrandt van Rijn geëerd met tal van activiteiten in onder andere Den Haag, Leiden, Leeuwarden en Amsterdam. Ervaar het Nederland in de tijd van Rembrandt en de Gouden Eeuw met bijzondere tentoonstellingen in onder andere Museum De Lakenhal, het Fries Museum, het Mauritshuis, Museum Het Rembrandthuis, het Rijksmuseum en het Stadsarchief Amsterdam.

Het Rembrandtjaar in 2019

Waar kan je het Rembrandtjaar beter beginnen dan in het huis waar het allemaal gebeurde? Nergens kom je dichterbij de kunstenaar, de familieman, de leermeester en de kunsthandelaar dan op deze historische plek in hartje Amsterdam. Gedurende bijna twintig jaar maakte hij hier zijn bekendste meesterwerken, ontmoette hij de meest interessante personen, en beleefde hij zijn grootste liefdes. In 2019 staat het museum uiteraard helemaal in het teken van de beroemde kunstenaar, met een speciale programmering in zijn eigen huis. In drie tentoonstellingen leer je Rembrandts leven en werk op verschillende manieren kennen en ontdek je bekende én minder bekende kunstwerken van de meester.

 

TENTOONSTELLINGEN

Rembrandt’s Social Network
Familie, vrienden en relaties
1 februari – 19 mei 2019

Met de tentoonstelling Rembrandt’s Social Network geeft het Rembrandthuis de aftrap voor het Rembrandtjaar 2019, 350 jaar na zijn dood. Alle aandacht gaat uit naar Rembrandts relaties en de rol die zij speelden in zijn leven en werk. Want zelfs een groot kunstenaar als Rembrandt was geen eenzaam genie. Als een goede netwerker zette hij zijn sociale netwerk actief en doelbewust in. Hij had familie en vrienden die hem hielpen, die zijn kunstwerken kochten, die hem geld leenden en hem artistiek uitdaagden.

Rembrandts sociale netwerk wordt in kaart gebracht aan de hand van een aantal hoofdrolspelers, zoals jeugdvriend Jan Lievens, kunstkenner Jan Six, redder in nood Abraham Francen, kunstenaarsvrienden zoals Roelant Roghman en natuurlijk de familie van zijn vrouw; de Uylenburghs, zijn ‘bloedvrienden’. Opvallend is de informaliteit van de schilderijen, tekeningen en prenten, waaronder werk van Rembrandt dat zelden of nooit in Nederland te zien is.

 

Inspired by Rembrandt
100 jaar verzamelen door het Rembrandthuis
7 juni – 1 september 2019

Het Rembrandthuis is niet alleen het voormalig woonhuis en atelier van Rembrandt. Sinds ruim honderd jaar is het een museum met een eigen collectie. De verzameling omvat met name veel grafisch werk. Rembrandts etsen zijn natuurlijk goed vertegenwoordigd, maar het museum bezit ook prenten van voorlopers, tijdgenoten, alsmede moderne en hedendaagse kunstenaars die zich door Rembrandt hebben laten inspireren.

Deze tentoonstelling toont de meest opmerkelijke voorbeelden uit de museumverzameling. Ontdek de verrassende selectie van oud en nieuw, groot en klein, fijn en los. Hier zie je werk van onder andere Rembrandt, Hercules Segers, Edgar Degas en Pablo Picasso, maar ook bijvoorbeeld van Horst Janssen, Willem den Ouden, Charles Donker en Glenn Brown.

 

Laboratorium Rembrandt
Rembrandts techniek ontrafeld
21 september 2019 – 16 februari 2020

Hoe maakte Rembrandt zijn schilderijen en etsen? En hoe onderzoeken wij dat tegenwoordig? In het najaar van 2019 wordt in het museum een laboratoriumachtige setting gecreëerd, waarin nieuwe inzichten in de hand van de meester worden blootgelegd. Ontdek wat er onder het oppervlak van een schilderij van Rembrandt zit, zie wat een ander later toevoegde en denk mee over de dilemma’s van onderzoekers en restauratoren.

Deze tentoonstelling brengt de wereld van het materiaal-technisch onderzoek tot leven. De afgelopen jaren zijn diverse kunstwerken van Rembrandt door wetenschappers en restauratoren aan nieuwste onderzoeksmethoden onderworpen. Dit heeft verrassende en baanbrekende resultaten opgeleverd. Nu zullen bezoekers de onderzoeksmethodes- en technieken zelf ervaren, op de plek waar de kunstwerken ooit zijn gemaakt.

Deze tentoonstelling wordt georganiseerd in samenwerking met het Rijksmuseum, NICAS en de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed.

 

AGENDA EN EVENTS

Gedurende het hele jaar organiseert Museum Het Rembrandthuis verschillende evenementen waarbij de focus uiteraard op Rembrandt ligt. Zo zijn er lezingen, gallery talks, avondopenstellingen en vinden er nog veel meer andere activiteiten plaats.

Houd onze website in de gaten voor updates van het activiteitenprogramma.

Contact Us

We're not around right now. But you can send us an email and we'll get back to you, asap.

Not readable? Change text. captcha txt

Start typing and press Enter to search